Τι είναι τα Λούμεν/Lumen

Το Lumen
(σύμβολο: lm) (Λούμεν)

Είναι η μονάδα SI (International System – Διεθνές Μετρικό Σύστημα) της φωτεινής ροής. Μετρά την δύναμη του φωτός όπως γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι. Η φωτεινή ροή, διαφέρει από τη ροή ακτινοβολίας και μετρά την εκπεμπόμενη συνολική ισχύ του φωτός. To Lumen ορίζεται σε σχέση με την Candela.
lm = cd X sr (όπου sr = solid angle=στερεά γωνία).

Το Lux
(σύμβολο: lx) (Λούξ)

Είναι η μονάδα SI ( International System – Διεθνές Μετρικό Σύστημα) του φωτισμού και φωτεινής εκπομπής. Χρησιμοποιείται στην φωτομετρία ως μέτρο της έντασης του φωτός, που πέφτει ή διέρχεται σε μία επιφάνεια, ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι. 
lux = lm/m²

Το Kelvin
(σύμβολο: Κ) (Κέλβιν).

Την διακύμανση των χρωμάτων από τα πιο ψυχρά ως και τα πιο θερμά την ονομάζουμε χρωματική θερμοκρασία και η κλίμακα που χρησιμοποιείται για τη μέτρησή της είναι η κλίμακα Kelvin. Όσο πιο ψυχρά είναι τα χρώματα τόσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία χρώματος, ενώ όσο δείχνει πιο θερμή η χροιά, κατεβαίνει η χρωματική θερμοκρασία.
Λόγω διαφορετικών υλικών, οι φωτεινές πηγές εκπέμπουν φως διαφορετικού χρώματος. Αυτό μετριέται σε βαθμούς Kelvin και πρακτικά δείχνει πόσο θερμό (προς το κίτρινο) ή ψυχρό (προς το μπλε) είναι το χρώμα που εκπέμπει η εκάστοτε φωτεινή πηγή.
Warm white, Soft white, Θερμό λευκό ≤ 3.000Κ
White, Bright White, Λευκό >3.500Κ
Cool white, Ψυχρό Λευκό >4.000Κ
Daylight, Φως ημέρας ≥5.000Κ
Ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως έχει φώς, η θερμοκρασία του οποίου συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 2700Κ και 3300Κ